Som norsk-lærer for innvandrere!

«Du er den rette som lærer!» sa daglig leder i Bergen Døvesenter da vi snakket om saken i lunsjpausen. Og saken var at lederen for det nyopprettede utvalget for døve innvandrere hadde bedt om å sette i gang et norsk-kurs. De ønsket kurset igangsatt i november 2015. Og jeg sa ja på flekken, uten egentlig å vite hva jeg gikk til. Jeg kjente to som antakelig ville melde seg på kurset, en iraner og en polakk, og de var greie. Om de andre visste jeg ikke noe, verken nasjonalitet eller hva de kunne.

Det meldte seg på beskjedne seks personer. Jeg fikk navnelisten, hvor bare navn, kjønn og fødselsdato/år var oppgitt. Jeg fikk dessuten beskjed om at én ønsket en time alene med meg før de andre kom, fordi hun var nybegynner. Det var Vida fra Latvia, som hadde vært tre måneder i Bergen. Hun var russisk-språklig. En intelligent ung dame. Hun hadde bestemt seg for også å lære å snakke norsk. Det kunne ikke jeg påta meg.

De andre, utenom iraneren og polakken og latvieren, var også russiskspråklige, en estlender, en russer og en ukrainer. Denne gruppen hadde vært i Bergen mellom tre måneder og 13 år, men de hadde én ting felles, tegnspråk. Vi kunne kommunisere på et tilpasset norsk/internasjonalt tegnspråk, og det var det som gjorde at jeg kunne undervise gruppen i norsk. Det fungerte bedre og bedre for hver kurskveld.

Kurset ble et førstehjelpskurs i norsk. Selv for de som hadde vært forholdsvis lenge i Bergen, var det påtrengende behov for å lære f.eks. klokken: fem på, ti over, kvart over, fem på halv fire, osv. Og selv om vi bruker tegnspråk, er det behov for å forme ordene riktig med munnen. Mine elever ble svært overrasket over at vi sier Nårge, Bærgen, mei å dei (meg og deg) osv. At WC uttale vese var blant de store overraskelsene.

Selv om mine elever var godt begavet og interesserte, så lærte de naturligvis ikke flytende norsk i løpet av 12 timer. Norske døve lærer ikke godt norsk skriftlig på 10 år, så innvandrere må nok ha svært mange timer. Det er et beklagelig faktum at det er vanskelig for døve å lære norsk, og det er naturligvis ikke lettere for døve innvandrere.